Om Spöket

Förskolan Spöket ligger på Dalagatan 34 i centrala Vasastan i Stockholm, mitt emot den grönskande Vasaparken. Vi har nära till flera lekparker och bara några minuters promenad till olika busslinjer och tunnelbana som kan ta oss till parker, skogen, teater och museer. Förskolan har en barngrupp som består av drygt tjugo barn i åldrarna 1-5 år.

Grunden i vår verksamhet är att barnet alltid ska stå i centrum enligt målen som baseras på förskolans styrdokument så som Läroplanen för förskolan, Stockholms stads förskoleprogram, Spökets egen utbildningsplan och plan mot kränkande behandling.

Förskolan Spöket har en traditionell förskolepedagogik. Vi arbetar i tre projektgrupper och anpassar utbildningsnivån efter barnens ålder. Pedagogerna utgår ifrån barnens behov och intressen i val av projekt och dess innehåll vilket bidrar till att barnen är med och påverkar innehållet. Allas tankar och åsikter ska respekteras och barnen uppmuntras till att ta hjälp av varandra och förstå vikten av samarbete.  

Vi arbetar mycket i åldersindelade grupper med barnen för att vi på bästa sätt ska kunna utmana och stimulera varje barn i deras individuella utveckling. Men många stunder under dagen umgås också barn i olika åldrar och därmed inspireras och lär de av varandra. De yngre ges möjlighet att lära av de äldre och de äldre har möjlighet att hjälpa de yngre i deras utveckling.

Vi lägger stor vikt vid samtalet med barnen, både individuellt och med barnen i grupp. Alla ska få möjlighet att uttrycka sina tankar, åsikter och känslor utifrån sin egen personlighet. Språket har därför en mycket central roll i vårt arbete med att ge barnen verktyg för att kunna uttrycka viljor och erfarenheter. Vi skapar samtalssituationer med barnen många gånger under dagen och låter barnen reflektera och återberätta både erfarenheter och upplevelser.

Vår förskola ska också ge en trygg och harmonisk miljö som stimulerar samarbete och social utveckling. Vi arbetar därför mycket med den inre miljön som vi betraktar som den ”tredje pedagogen”. Det innebär att miljön ska vara tillgänglig, inspirerande, utforskande och utmanande för barnen. Allt material finns därför tillgängligt för alla att prova, just för att vi tror att alla kan om de ges möjlighet. Förskolans kvalitet utvärderas kontinuerligt och systematiskt för att utvecklas och förbättras och vi har därför ett väl utarbetat systematiskt kvalitetsarbete. Varje barn ska få bästa möjliga förutsättning till utveckling och lärande under tiden på förskolan.

Förskolans verksamhet startar varje morgon utomhus från cirka kl 8.15 då vi strävar efter att varje barn ska få minst en utomhusvistelse per dag. För de barn som kommer tidigare startar morgonen inne. Frukost serveras om behov finns. På förskolan serverar vi lunch cirka kl 11.00 och mellanmål cirka kl 14.00. Barnen får dessutom frukt eller grönsaksstavar på förmiddagen och på sen eftermiddag. För barnen som sover har vi en sovvila efter lunch. Den varar så länge barnet behöver eller fram till mellanmålet. Barnen som inte sover vilar och slappnar av genom att lyssna på saga eller avslappningsmusik tillsammans med en pedagog alternativt sysselsätter sig med en lugn aktivitet. 

Barn som börjar förskoleklass till hösten har under förmiddagen undervisning tillsammans med alla femåringar och de träffar varje fredag andra grupper med femåringar från andra Tivoliförskolor i närområdets olika parker. Barnen får möjlighet att interagera med andra barn i samma ålder från andra förskolor samt lära känna nya vuxna. Varje vecka dokumenterar vi barnens utbildning via bloggen i Tyra, där det i korthet beskrivs hur den pedagogiska verksamheten har sett ut under den gångna veckan samt viktig information till er föräldrar.